BRD First Tech Challenge

BRD First Tech Challenge

Ne-am întors de la competiția națională de robotică BRD First Tech Challenge Romania. Este prima noastră participare la o astfel de etapă și abia cu această ocazie am aflat care este nivelul acestei competiții la noi în țară. Ei bine, este unul internațional, România fiind pe locul 3 la nivel mondial după SUA și China. Am întâlnit echipele de top din România – AutoVortex, Qube, Quantum Robotics, Esentza Robotics, Modus Vivendi, Xeo, Bolts and Gears, Brickbot și multe altele, echipe ce ne-au dus pe acest loc mondial, după doar două sezoane.

Ne-am dus cu speranțe la un premiu mai consistent, dar ne-am ales doar cu un meritoriu loc 24 din 60 echipe, în divizia Coandă. Inițial am fost dezamăgiți, dar când am înțeles care este nivelul adevărat al competiției, chiar am ajuns să valorizăm acest loc și să apreciem mult mai mult faptul că am reușit să ne calificăm, să avem ocazia să învățăm de la aceste echipe, să facem alianțe cu cei mai buni și chiar să formăm prietenii, să ne stabilim un parcurs în robotică, să ne stabilim ținte mai exacte, corespunzătoare atât nivelului nostru de pregătire cât și resurselor noastre financiare. Dar asta nu reprezintă un impas, căci implicarea elevilor în acestă competiție este imensă, motiv pentru care suntem siguri că putem fi victorioși pe viitor prin muncă multă, recompensată în final înzecit.

Eforturile făcute de copiii participanți la faza națională a FTC au fost foarte mari, reușind să conceapă, să construiască și să programeze un roboțel care să îndeplinească sarcinile acestui sezon, mult mai grele comparativ cu cele din sezoanele anterioare. De aceea, un câștig obținut din toată această competiție este însăși participarea, cunoștințele acumulate pe parcurs, experiențele prin care am trecut, oamenii cu care am interacționat, prieteniile pe care le-am legat și amintirile care ne-au rămas, dincolo de orice premiu! Până la urmă, FTC este o experiență unică în viața oricărui licean, iar statisticile arată clar că aceste participări le-au schimbat viitorul în bine, prin contactul cu educația STEM și cu principiul de bază al organizației FIRST, “Gracious Professionalism”.

Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut, în special sponsorilor noștri și sperăm să ne ajutați în continuare în demersul nostru, căci acesta este doar începutul!