Activitati extracurriculare

”FEMEIA, ETERNA INSPIRAȚIE”

Activitate de celebrare a feminității, a rolului de muză în cultură, în special în literatură și a constat în autoprezentari ale autoarelor Lina Codreanu, Elena Vlase Munteanu și Ana Opran.

Elevii de la CNCV Husi, au prezentat personaje feminine marcante, din literatura română și universală.

1 MARTIE, ZIUA MĂRȚIȘORULUI – ”ION CREANGĂ, MĂRȚIȘORUL ROMÂNIEI”

1 martie 2024: 187 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, autorul fermecătoarelor „Amintiri din copilărie” și Prima Zi de Primăvară. Activitatea de astăzi a surprins o parte din farmecul operelor marelui scriitor în viziunea elevilor Colegiul Național ”Cuza Vodă”, care au conceput și mărțișoare literare. O primăvară frumoasă!

ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII

Ziua Națională a Lecturii, prilej de a desfășura o activitate foarte frumoasă la biblioteca Colegiului Național ,,Cuza Vodă”. Promovăm lectura și vă încurajăm să mergeți la bibliotecă!

„Ziua Lecturii” – 15 februarie 2024, marcată de elevii clasei a V-a, la Biblioteca Municipală „Mihai Ralea”, Huși

ZILELE COLEGIULUI NAȚIONAL ”CUZA VODĂ”

La mulți ani, Colegiului Național ,,Cuza Vodă”! Clasele a VIII-a și a XI-a MI au sărbătorit astăzi printr-o serie de activități Ziua Școlii și ”Mica Unire”.

ZILELE COLEGIULUI NAȚIONAL ”CUZA VODĂ” – UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Unirea Principatelor Române a fost actul fundamental prin care s -au pus bazele statului român modern. Evenimentul a fost posibil datorită alegerii lui Al. I. Cuza ca domnitor în Moldova în data de 5 ianuarie și în Țara Româneasca în 24 ianuarie 1859.

Importanța acestui eveniment istoric a fost marcată prin discursul doamnei director Iacob Manuela, urmat de cuvântările elevilor Cocuz Teodora și Brodoceanu Raluca care au făcut o incursiune nu doar în istoria națională, dar și în evoluția de 106 a Colegiului National ”Cuza Vodă”.

După depunerea unei coroane de flori la statuia lui Al. I. Cuza, patronul spiritual al colegiului, elevii și cadrele didactice au jucat, conform tradiției, Hora Unirii!

ZILELE COLEGIULUI NAȚIONAL ”CUZA VODĂ” – CONCURSUL ”REAL versus UMAN”

Ziua Colegiului Național ”Cuza Vodă” a fost marcată de cadrele didactice printr-o serie de activități realizate în colaborare cu elevii acestei instituții.

Între ele s-a remarcat concursul „Real versus Uman” pe parcusul căruia elevii au pus în prim plan inteligența. Tema aleasă „Inteligența artificială versus Inteligența Umană” a scos în evidență capacitatea concurenților de a-și susține argumentele, de a-și etala talentul și de a-și pune la încercare creativitatea prin probele de talent și cultură generală.

EMINESCU, POET NAȚIONAL

Ziua Colegiului Național Cuza Vodă a fost marcată de cadrele didactice printr-o serie de activității realizate în colaborare cu elevii acestei instituții.

Între ele s-a remarcat concursul „Real versus Uman” pe parcusul căruia elevii au pus în prim plan inteligența. Tema aleasă „Inteligența artificială versus Înteligența Umană” a scos în evidență capacitatea concurenților de a-și susține argumentele, de a-și etala talentul și de a-și pune la încercare creativitatea prin probele de talent și cultură generală.

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Ziua Culturii Naționale a constituit un prilej de a reuni profesori si elevi pasionați în Amfiteatrul Colegiului Național Cuza Vodă. ,,Recitindu-l pe Eminescu, […] ne întoarcem acasă” spunea Mircea Eliade. Recitând din operele marelui poet, cunoscându-i opera și recunoscându-i valoarea, ne întoarcem spre esența culturii noastre.

22 DECEMBRIE – E VREMEA COLINDELOR

Elevii Colegiului National Cuza Vodă, în semn de recunoștință, au păstrat tradiția și au colindat și urat pe domnii profesori. La final, ca răsplată pentru bucuria adusa în aceste zile premergatoare Sărbătorilor de Iarnă, au primit fructe și dulciuri.

1 DECEMBRIE – MAREA UNIRE DIN 1918

Domnul profesor Clit Costin a organizat, în Amfiteatrul Colegiului Național Cuza Vodă, Simpozionul Internațional „Marea Unire-reflecții și provocări” unde au fost invitate personalități de marcă , care au accentuat importanța unității românilor atât în trecut, cât și în prezent. Simpozionul a fost deschis de doamna director Iacob Manuela și moderat de domnul profesor Clit Costin. Manifestarea a avut o agendă densă, cu prelegeri susținute de personalități de pe ambele maluri ale Prutului.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A VOLUNTARILOR – 5 DECEMBRIE

Elevii de la Cuza Vodă au sărbătorit-o în avans alături de un număr de 52 de copilași din Centrul de Zi de Recuperare a Copilului din cadrul DGASPC Vaslui. Aceștia au vrut să demonstreze că, indiferent de situația materială, intelecuală sau psihică, prin intermediul jocului se pot stabili punți de legătură între sufletele copiilor. Înarmați cu zâmbete, empatie, voie bună, dar și mici cadouri elevii de la Colegiul Național Cuza Vodă au confectionat împreună cu cei de la centru decorațiuni de Crăciun și, mai ales, au încercat să le aducă un zâmbet și speranță tuturor copilașilor, colorându-le, chiar și pentru o clipă, lumea de zi cu zi.

SĂPTĂMÂNA FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR

Elevii clasei a XII-a FILOLOGIE de la CNCV Huși au donat fructe copiilor de la Centrul de zi „Star of Hope” -marcând Săptămâna fructelor și legumelor, activitate de voluntariat din Programul Național de Acțiune Comunitară (SNAC).

ZIUA MONDIALĂ A ECONOMISIRII – 31 OCTOMBRIE 2023

Pe data de 31.10.2023, elevii claselor a XI-a Matematică -Informatică și Științe ale Naturii (1,2,3), au desfășurat activitatea „Ziua Mondială a Economisirii”, din cadrul proiectului educațional județean „Educația economică pentru viață!” , care oferă elevilor posibilitatea de a cunoaște modalități directe de a economisi, fiind coordonați de doamnele profesoare Ciobanu Corina, Munteanu Roxana și Badea Ionela.

SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE – ”PACE PENTRU PLANETĂ, O PLANETĂ A PĂCII”

Pacea este esențială pentru dezvoltarea societății umane, iar elevii Colegiului National Cuza Vodă au realizat panouri și desene, au prezentat ppt-uri și au dezbătut importanța acesteia într-o societate a diversității, a toleranței si empatiei. Soluționarea conflictelor pe calea diplomației este cheia convențuirii în armonie și promovarea multiculturalității.

”ECO ȘCOALA” – ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR 2023-2024

La sfârșitul lunii octombrie, elevii Colegiului Național „Cuza Vodă”, Huși au realizat o amplă acțiune de voluntariat în care au colectat materiale reciclabile (hârtie, PET, sticlă, metal), dar și deșeuri foarte poluante pentru mediu precum baterii uzate, electrice și electrocasnice defecte (DEEE) și le-au predate către o societate care se ocupă cu reciclarea lor. Electronicele și electrocasnicele defecte, dar și bateriile uzate le vom preda către o asociatei La această activitate au fost implicați și părinții elevilor, rude, prieteni, dar și aproape toate cadrele didactice de la CNCV. S-au strâns: 31.8 kg de baterii, 150 kg DEEE, 1487 kg de HÂRTIE, 173 kg PET, 29 kg de STICLĂ și 9,8 kg de metal.

ZIUA NAȚIONALĂ DE COMEMORARE A HOLOCAUSTULUI – 9 OCTOMBRIE

Este importantă în acest sens comemorarea victimelor Holocaustu-ului, acele persoane care și-au trăit propria dramă, parcurgând un traseu terifiant: decepție, înfometare, stigmatizare, dezumanizare. Au murit de frig, de foame, de epuizare și, cel mai dureros, au murit sufletește când și-au văzut familia eliminată.

𝐀𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭: 𝐩𝐫𝐨𝐟. 𝐂𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧 𝐂𝐥𝐢𝐭, 𝐩𝐫𝐨𝐟. 𝐝𝐫. 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 𝐈𝐨𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐩𝐫𝐨𝐟. 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐅𝐨𝐜𝐬̧𝐚, 𝐩𝐫𝐨𝐟. 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐞𝐥𝐚 𝐋𝐞𝐡𝐨𝐧𝐞𝐚𝐜. 𝐀𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢 𝐚𝐢 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐂𝐮𝐳𝐚 𝐕𝐨𝐝𝐚̆” 𝐇𝐮𝐬̦𝐢, 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞, 𝐝𝐨𝐫𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI – 5 OCTOMBRIE

Pe 5 octombrie, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației, zi în care se evidențiază rolul dascălilor în dezvoltarea noilor generații și recunoașterea meritelor acestora în formarea culturii și valorilor umane.

Elevii Colegiului National „Cuza Vodă” au marcat Ziua Educației prin crearea unui panou cu 100 de motive pentru care îndrăgesc școala, dar și prin realizarea unor machete și proiecte prin care au încercat să creioneze o „Școală a viitorului”. Inspirați de afirmația lui Platon că :” cea mai eficientă educație pentru un copil constă în joaca lui cu lucruri frumoase”, elevii au organizat un concurs de cultură generală ” Cupa Educației” , desfășurat în amfiteatrul colegiului, la care au participat reprezentanții claselor a X a și a XI a.

SCRIITORII LUNII OCTOMBRIE

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A SPAȚIULUI COSMIC

LET’S DO IT, ROMANIA!

16.09.2023 a fost Ziua Naţională de Curăţenie (Let’s Do It, Romania!)

Elevii Colegiului Național ”Cuza Vodă”, Huși, îndrumați de profesorii diriginți, au igienizat zona Dric de la periferia orașului. Primăria Municipiului Huși și SC Urbana SA, parteneri în cadrul Programului Mondial ECO ȘCOALA, ne-au oferit mănuși, saci menajeri și ne-au asigurat transportul către zona Dric. Activitatea a avut drept scop antrenarea elevilor într-o acțiune de ecologizare și de responsabilizare privind aruncarea deșeurilor în natură. Acțiunea s-a desfăşurat în spiritul ocrotirii mediului înconjurător, creşterii gradului de implicare al elevilor, a spiritului civic, de voluntariat, dar și de formare a unor abilităţi și deprinderi sănătoase de protejare a mediului.